Visualisering

Visualiserar är något som vi alla människor gör utan att vi kanske tänker på det. Innan vi åker till gymmet föreställer vi oss själva att vi är där och träna, vi kanske ser oss utföra de övningarna som står på dagens pass. Vi visualiserar. I det här inlägget kommer jag ta upp hur du visualisera och hur det kan hjälpa dig att prestera bättre.

 
Vad är visualisering? Visualisering innebär att man återskapa tidigare erfarenheter eller skapa nya bilder för händelser utifrån sina minne och erfarenheter. Detta hjälper till att förbereda mentalt för prestationen. Forskning visar att visualisering kan förbättra prestationen.

Hur visualiserar man? För att visualiseringen ska fungera så bra som möjligt bör den involvera så många sinnen som möjligt, syn, hörsel, smak, lukt, känsel.. Användning av mer sinnen bidrar till att skapa av mer levande bilder, vilket gör upplevelsen mer realistisk. Den kinestetiska känslan verkar vara speciellt viktig för idrottare. Visualiseringen bör vara så lik den verkliga situationen som möjligt. Det verkar också som att inkluderandet av känslor och hur man tacklar dessa i visualiseringen kan hjälpa till att kontrollera dessa senare i verkliga händelser.

Visualiseringen kan både ske via intern visualiseringen som innebär att min ser bilder genom sina egna ögon, eller genom externa bilder så man ser sig själv ur en utomstående ögon. Det är som om du tittar på dig själv i en film. Studier visar ett intern visualisering producerar mer elektrisk aktivitet i muskler som är involverade i den tänkta verksamheten än vad extern visualisering gör, vilket innebär att det lättare att ta in kinestetiska känslor vid intern visualisering. Det är dock svårt att dra någon slutsats utifrån befintlig forskning om vilken typ av visualisering som är bäst när.

Den viktigaste faktorn för att visualiseringen ska ha bäst effekt är personens förmåga att använda visualisering. En god förmåga att visualisera definieras främst av framtagandet av livfulla och kontrollerbara bilder. Detta i sin tur kan man träna upp. Visualisering ska läggas till extra utöver den normala fysiska träning.

Varför ska man visualisera? Visualisering kan både förbättring koncentration, öka motivationen, skapa självförtroende, kontrollera känslomässiga reaktioner, förvärva och öva idrottskunskaper och strategier, förbereder sig för konkurrens, hantera smärta eller skada och lösa problem.

♦ Visualisering kan öka motivation genom att man förställer sig själv lyckas. Det kan handla om att man ser sig själv lyckas springa 5 km på en viss tid, att vågen visar en viss siffra eller att man ser sig själv med sin drömkropp. 


♦ Visualisering kan öka självförtroendet genom att man föreställer sig själv lyckas och ha kontroll över situationer. Om det man tenderar att ha dåligt självförtroende när man ska slå en straff, kan man upprepade gånger föreställa sig att man befinner i en sådan situation och att man där lyckas riktigt bra och har kontroll över hur man slår straffen. Genom att tänka tillbaka och visulisera över gånger då man lyckas kan också öka självförtroendet.

♦ Visualisering kan hjälpa dig att kontrollera känslor. Känner man sig alltför nervös, stressad eller spänd innan en tävling eller likande situation, kan man föreställa sig att man är på en lugn och behaglig plats när känslor uppkommer. Vill man istället bli lite mer peppad inför en tävling kan man visulisera att man utför tävlingen bra eller tänka på det som man vet att man brukar bli peppad av. Om man vet att man tenderar att agera känslomässigt och ogynnsamt i en viss situation kan man förställa sig att man hamnar i den situationen men att man då lyckas hantera sina känslor. Detta hjälper än att senare hantera situationen i verkliga livet.

♦ Visualisering kan hjälpa dig att öka koncentrationen. Genom att föreställa sig vad man ska genomföra förhindrar man att tankarna vandrar iväg till någoting annat.

♦ Visualisering kan underlätta inlärning. Genom att föreställa sig att man utför övningar med den tekniken man eftersträvar kan inlärningen underlättas. Man kan även förställa sig hur man korrigera fel teknik till rätt teknik.

♦ Visualisering kan hjälpa dig att komma tillbaka från en skada snabbare. Genom att man visualisera sig själv använda den skadade kroppsdelen fullt ut kan det ta kortare tid innan man också kan använda den fullt ut.


Kom ihåg att vi alla är olika, och olika saker fungerar olika bra för olika personer. Det kan vara bra att testa sig fram vad som passar än själv bäst när det gäller visualisering. Vilka sinnen är mest kritiska för dig och din idrott? Passar intern eller extern visulisering dig bäst?


Kategori: Idrottspsykologi